Welke soort pestkoppen zijn er?
In onze vorige blog schreven we al over de heftige gevolgen van pesten op de werkvloer. In deze blog gaan wij dieper in op welke pestkopen er zijn, afgaande op wat psychologen Ruth Namie en Gary Namie van Workplace Bullying Institute onderzochten. Herken jij deze pestkoppen?

1.De schreeuwlelijk:
Deze eerste soort pestkop is eigenlijk een beetje de stereotype pestkop; de schreeuwde bullebak die anderen imponeert en zijn/haar zin krijgt door schreeuwen en scene te schoppen. Typische acties van deze pestkop op de werkvloer zijn: verbale agressie door boze mails te sturen en harde woorden te gebruiken. Maar ook lichamelijke agressie: een dreigende houding en vertellen waarom iemands ideeën waardeloos zijn, zijn deze pestkop helemaal eigen.

2. De eeuwige criticus:
Deze pestkop heeft altijd kritiek op alles en op iedereen en dan vooral op het slachtoffer. Het maakt niet uit wat het slachtoffer doet; het is altijd fout en er kan altijd iets beter of anders. Het doel van deze pestkop: zijn slachtoffer proberen te laten geloven dat hij of zij inderdaad een mislukkeling is die constant fouten maakt. Het gevolg: het slachtoffer wordt onzeker en gaat meer fouten maken dan anders het geval zou zijn, als een soort self fulling prophecy.

3. De poortwachter:
De poortwachter gaat op een slinkse wijze te werk: deze pestkop houdt informatie weg bij zijn slachtoffer waardoor hij er dus indirect voor zorgt dat het werkt van het slachtoffer bemoeilijkt wordt. Enkel andere voorbeelden zijn: iemand expres niet uitnodigen voor een feestje. Is dit type pestkop leidinggevende van zijn of haar slachtoffer? Dan zorgt hij voor een slechte beoordeling, ondanks dat de prestaties niet slecht waren. De poortwachter verzint wel iets waardoor hij een slechte beoordeling kan geven.

4. Het schijnheilige type:
Lijkt aardig en oprecht, maar doet achter de rug van het slachtoffer het tegenovergestelde van aardig; roddelt en heeft negatief commentaar. Wanneer dit type over het slachtoffer roddelt, vertelt hij er meteen bij dat deze roddel absoluut niet doorverteld mag worden. Wanneer dit type door de mand valt? Als iemand wel zijn mond open doet en doorverteld wat deze pestkop aan roddels de wereld in brengt. Het schijnheilige type zal er echter alles aan doen om dit niet te laten gebeuren.

In onze volgende blog lezen jullie meer over wat je aan pesten op werkvloer zou kunnen doen. Stay tuned!

Bron: AD
Bron: The Workplace Bullying Institute