We hebben al een aantal blogs geschreven over pesten en de gevolgen van pesten (en er gaan ook nog zeker meer onderwerpen langskomen), maar over wie wij zelf zijn hebben we nog weinig geschreven. Daarom nu een blog over ons; wie zijn wij en waarom hebben we To Us Vertrouwenspersonen opgericht?

Een halfjaar terug in de tijd: op 10 juli 2020 was onze KVK inschrijving een feit en waren we officieel ‘in business’. Dat kwam uiteraard niet zomaar uit de lucht vallen: voordat we ons daadwerkelijk inschreven hadden, waren wij alle lange tijd bezig met onze missie: hoe kunnen we de werkvloer een stukje prettiger en veiliger maken? Hoe kunnen we zorgen dat meer medewerkers de mogelijkheid krijgen om hun verhaal te doen bij een onafhankelijk luisterend oor? Juist in tijden van de Coronacrisis is het belangrijk om te praten over problemen en dingen die niet goed gaan. Om niet te zwijgen en te hopen dat het vanzelf wel over gaat, want dat gaat het over het algemeen niet. Deze missie is voor een deel voortgekomen uit onze eigen achtergrond/ervaring. Anne-Marie volgde een opleiding richting HR en is al jaren werkzaam in het HR werkveld. Ze werkt voor verschillende bedrijven als HR Adviseur en HR Manager. Zij heeft de afgelopen jaren gemerkt dat medewerkers soms ‘misgrijpen’ wanneer ze een vertrouwelijke kwestie willen bespreken. Gebeurtenissen op de werkvloer tot in details bespreken met HR? Of naar een intern vertrouwenspersoon die vaak niet is opgeleid en mogelijk ook nog een directe collega van jou of diegene waarover je wilt praten is? Veelal zijn dit de meestvoorkomende opties en de meeste mensen zullen zich daar niet prettig en veilig bij voelen.  Als medewerker heb je verder weinig alternatieven. Juist daarom is het belang van een Extern Vertrouwenspersoon zo groot.
Maura studeerde af als psycholoog en is werkzaam als re-integratie adviseur. Juist omdat zij zo bekend is met het doemscenario van ‘uitvallen en langdurig arbeidsongeschikt zijn’ is zij overtuigd van de kracht van een onafhankelijk luisterend oor voor medewerkers. Mentaal gezond zijn en kunnen floreren, begint bij een stuk vertrouwen in het terecht kunnen bij een luisterend oor wanneer er problemen zijn.

10 juli 2020 was daar dus To Us Vertrouwenspersonen. Met als doel: een Extern Vertrouwenspersoon as a service. Voor iedere medewerker. Ongeacht het bedrijf en ongeacht het probleem. Natuurlijk gericht op problematiek rond de 4 geduide vormen van psychosociale arbeidsbelasting, maar ook als verwijzer wanneer het om andere vraagstukken gaat en hiermee toch ook een soort 1e- lijns bedrijfsmaatschappelijk werk waarbij de focus ligt op verwijzen naar professionals. Juist in deze bijzondere tijd is het belangrijk om wat meer te focussen op mentale gezondheid en hoe ook werkgevers hun bijdrage kunnen leveren aan het bevorderen hiervan. Een Extern Vertrouwenspersoon inschakelen is daarbij een mooie eerste stap.

Meer informatie? Zie www.to-us.nl of info@to-us.nl