Wanneer je gepest wordt kun je je behoorlijk machteloos voelen en kun je zowel mentaal als fysiek gezondheidsproblemen krijgen (zie onze blog over de gevolgen van gepest worden). Echter, er zijn wel dingen die je aan pesten zou kunnen doen. Hieronder een aantal stappen die je kunt ondernemen uitgelicht. Het hangt natuurlijk erg af van de situatie welke stap passend is.

1. Probeer er zo snel mogelijk iets van te zeggen. Wanneer je je niet goed voelt bij bepaalde gedragingen en je hier vervolgens niets over zegt, is de kans groter dat het in de toekomst weer gebeurd. Door er meteen iets van te zeggen, tackel je dit. Als je iets zegt van pestgedrag let dan op je eigen lichaamshouding: probeer zo zelfverzekerd mogelijk over te komen en laat zien dat je niet bang bent. Anders kan de boodschap een averechts effect hebben.

2. Ga het gesprek aan met de pester; het kan zijn dat jij iets opvat wat een ander helemaal niet zo bedoelt. Belangrijk is dus dat je erachter komt waarom iemand iets doet en het is goed om het gedrag op tafel te leggen en te benoemen.
Wanneer er sprake is van een misverstand is dit zo meteen duidelijk en hoeft het probleem niet groter te worden dan het is.

3. Praat over het pesten met iemand die je vertrouwt en die dichtbij je staat. Belangrijk is dat je deze gevoelens niet voor je houdt maar erover praat en samen kijkt naar oplossingen.

4. Maak een melding van pestgedrag binnen de organisatie. Wanneer je ergens mee zit is het belangrijk dat je dit meldt bij iemand die je vertrouwt, zodat je er niet enkel zelf mee blijft rondlopen. Dit kan bijvoorbeeld bij de organisatie zelf (bijvoorbeeld bij een vertrouwenspersoon, of bij de HR afdeling, of bij de leidinggevende.

5. Blijf goed voor jezelf zorgen. Onderschat de consequenties van pesten op je gezondheid niet: door de constante negatieve emoties en stress is het een goed idee om beter voor jezelf te zorgen: doe in je vrije tijd dingen die je leuk vindt en waar je voldoening uit haalt en zorg dat je deze niet skipt. Verzorg jezelf goed (zorg voor een goede nachtrust en eet gezond) en ga naar de huisarts als je extra klachten hebt

6. Verzamel feiten en voorkom dat je oordeelt vanuit emotie. Het feit dat je iets vervelend vindt kan voor een ander nog niet betekenen dat het vervelend gedrag is. Door met feiten aan te komen en deze te benoemen kun je je ervaringen hard maken. Schrijf deze op zodat je ze niet vergeet; mocht het op een later tijdstip zo ver komen dan kun je alles benoemen

7. Zet voor jezelf op een rij welke opties er zijn: dit kan je rust geven in je hoofd en geeft je houvast. Ga je met iemand praten? En wat als dat niks oplevert? Met wie kun je dan nog meer praten? Wat als er iets aan gedaan wordt maar het werkt niet? Is het mogelijk om een andere baan te zoeken.

8. Ken je rechten: een werkgever moet zorgen voor goede psychosociale omstandigheden.

Wat zou jij doen als je gepest wordt? Of als je ziet dat een collega gepest wordt? Is er bij jouw organisatie al een vertrouwenspersoon aangehaakt?